Dobra kuchnia włoska
Masz ochotę smacznie zjeść? Pośród licznych opcji, które oferuje kuchnia z Europy należy zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, kolorów oraz duża porcja składników odżywczych.
Typowe włoskie przyprawy
Polakom włoska restauracja, łączy się głównie z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoskie gotowanie to również takie pyszności jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Popularne włoskie dania
Makarony to podstawa kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wymyśleć składniki których nie da się dołączyć do tej potrawy. restauracja włoska Bianca Kraków Ryby, dodatki mięsne i przeróżne przyprawy, powodują, że makarony nie mogą się znudzić.
Następnym klasycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto i mała ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to margharita z serem. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To też canelloni, gnocchi, ravioli i szeroki wybór deserów – takich jak granita czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie spróbować wina czy pysznych serów- gorgonzoli, mozarelli oraz grana padano.
Zobacz film