Prawdziwa włoska kuchnia, czyli co miłują jeść Włosi

Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu znanych na całym świecie. Dziś posmakować można jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co lubią jeść prawdziwi Włosi?

Co jest w najwyższym stopniu charakterystycznym włoskim daniem?
Trudno wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza jednoczy się z Włochami. Miłują ją również sami Włosi.

Kapitalna serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, który nie bez powodu definiowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże apetycznego dania. W największym stopniu znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
•    pomidorów San Marzano;
•    sera mozzarella;
•    świeżej bazylii.
Dobra pizza powstaje ze specjalnej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.

Czy możliwa jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co w rzeczy samej uwielbiają jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o makaronach. Niektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, iż to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest bezsprzecznie spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z rozmaitego rodzaju sosami. Istotne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, czyli odrobię twardy – taki powinien być odpowiednio ugotowany makaron wedle Włocha. Inne znane włoskie makarony to:
•    canelloni;
•    lasagne;
•    
Różnią się one formą i sposobem podania.
Włoska kuchnia jest niesłychanie ubogacona. Poświęcić wolno jej w zasadzie długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują też słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu jednak na to, po jakie danie sięgamy, możemy być przekonani, że urzeknie ono głębią smaku i aromatu.