Każda kuchnia charakteryzuje się osobistymi obyczajami, ceremoniałami i czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość uboga oraz prosta. Znacznej większości z nas łączy się tylko z pierogami (jakie są nadzwyczaj doceniane na całym świecie), schaboszczakom, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za lokalne, zwłaszcza z powodu podawania ich na terenach kraju. Ale nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz znawców kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one łączone zwykle z Polską. Wolno dostać je w specjalnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają perfekcyjnie smak schematycznych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich atut. W ostateczności to jedynie pożywienie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych potraw, swoistych dla rozmaitych części Europy czy świata. Skupmy się niemniej jednak na nowo na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie produkty i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak właściwie niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film