Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Historia kawy zaczyna się bodaj w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz wykorzystywali owoce kawowca. Jednakże wtenczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dziś, czyli pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele pichcili owoce kawowca i mieszali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie uprawiano celowo w konkretnych celach, tylko zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Sporo stuleci w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała wypracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, aby wolno było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozpowszechniać się w globie, a w takim razie jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się więc coraz bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności oraz przechodząc przeróżne modyfikacje, aby zdobyć różnorodne postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Dzisiaj większość spożywanych produktów jest dla nas niesłychanie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda obszernego trudu. kawa parzona czy z ekspresu Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niezmiernie sporadyczne przypadki. Zatem również tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pożąda szczególnej troski podczas procesu jej uprawiania, a również porządnego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film